peopleSlider

Η άλλη «μισή αλήθεια» για τον ΕΔΟΕΑΠ

Για «μισή αλήθεια των Ενωμένων Δημοσιογράφων» μίλησε σε ανάρτησή του ο επικεφαλής (;) της νέας παράταξης Νίκος Καρούτζος στην προσπάθειά του να «πουλήσει» “επαναστατιλίκι”. Ας του θυμίσουμε λοιπόν την άλλη μισή.
Το 2% του τζίρου των ΜΜΕ πηγαίνει πράγματι μόνο στην Υγεία, γιατί μόνον έτσι θα συναινούσαν οι εργοδότες να προσυπογράψουν την τριμερή συμφωνία για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ. Άλλωστε οι ίδιοι το επέβαλαν μέσω της τρόικας και όλοι αναγκαστήκαμε να το αποδεχτούμε, για να συνεχίσει να υπάρχει ο Οργανισμός. Και να πανηγυρίζουμε, με πρώτο τον κ. Καρούτζο ότι «ο ΕΔΟΕΑΠ σώθηκε». Δυο μήνες πριν, στις 30/10/2017 ο ίδιος καλούσε «την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη ψήφιση των ρυθμίσεων για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ προκειμένου οι εργαζόμενοι στον τύπο να μην γίνουν έρμαια εργοδοτών με άδηλες προθέσεις και πόρους», τονίζοντας: «Η φιλοσοφία του σχεδίου διατάξεων που επεξεργαστήκαμε και συμφωνήσαμε εργαζόμενοι, κυβέρνηση και υγιείς επιχειρηματίες των ΜΜΕ πέρα από τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ εξασφαλίζει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατική ενημέρωση».

Όσον αφορά την «αλλαγή της σύμβαση του δανείου από τον ΕΦΚΑ σε βάρος του ΕΔΟΕΑΠ», θυμίζουμε ότι στις 28/12/2018, επί προεδρίας Καρούτζου, ο Οργανισμός με έγγραφό του πρότεινε στον ΕΦΚΑ «τα εξής για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής του δανείου:

1. Η αποπληρωμή να γίνει σε εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 31-1-2019.

2. Ο προβλεπόμενος και αναλογούν τόκος να καταβάλλεται στο τέλος κάθε εξαμήνου.

3. Οποιοδήποτε ποσό εισπράττει ο Ε.Φ.Κ.Α από την εκχώρηση των ως άνω απαιτήσεων του ΕΔΟΕΑΠ, να απομειώνει το ποσό του δανείου, ξεκινώντας από την τελευταία (60ή) δόση.

4. Να παρακρατηθεί το ποσό των αναλογούντων μέχρι την 31-12-2017 τόκων του δανείου, με την ταυτόχρονη απόδοση των δικαιωμάτων του ΕΔΟΕΑΠ από αγγελιόσημο διαφημίσεων».

Η ρύθμιση αυτή είναι ένα από τα όπλα μας στην επικείμενη μάχη στο Συμβούλιο Επικρατείας για το 2%, αλλά και εναντίον αυτών που θέλουν τον ΕΔΟΕΑΠ στη Γενική Κυβέρνηση. Μήπως αυτό ενοχλεί;

Σημειωτέον ότι προκειμένου να διασφαλίζονται τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ, αν και νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, έχει τη δυνατότητα να εισπράττει τις εισφορές που δεν καταβάλλονται από τους εργοδότες, μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Πράγμα που σημαίνει ότι οι εργοδότες δεν μπορούν πλέον να κλέβουν τις εισφορές μας ή να τις μεταθέτουν στις καλένδες των Δικαστηρίων.

Λέει ο κ. Καρούτζος: «Δεν κατάφεραν να εισπράξουν τα 700.000 και πλέον ευρώ που παρακράτησε παράνομα ο ΕΦΚΑ». Η αλήθεια είναι ότι μετά την υπογραφή συμφωνητικού με τον ΕΦΚΑ για τη ρύθμιση της αποπληρωμής του δανείου, που έγινε στις 21/12/2018, το ΔΣ του ΕΦΚΑ, στις 18/4/2019,έλαβε απόφαση για την απόδοση του ποσού των 743.000 που μας οφείλει. Παρά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του ΕΦΚΑ, αναμένουμε την εξόφληση έως μεθαύριο Παρασκευή.

Και κάτι για το γραφείο Τύπου του ΕΔΟΕΑΠ, τη δημιουργία του οποίου προβλέπει το νέο οργανόγραμμα του Οργανισμού, που εκπονήθηκε από εξειδικευμένη εταιρεία κατ’ εντολή της διοίκησης Καρούτζου, και μάλιστα με απευθείας ανάθεση χωρίς διαγωνισμό. Πράγματι στελεχώθηκε εσπευσμένα με άνεργη δημοσιογράφο, δεδομένου ότι η διεύρυνση απαιτούσε μεγαλύτερη εξωστρέφεια, κυρίως για την ενημέρωση των χιλιάδων νέων ασφαλισμένων και των οικογενειών τους.

«Και τα ψέματα έπεσαν βροχή. Οι “αγωνιστές” συνάδελφοι μέλη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ Χριστοδουλίδου, Αγγέλης, Ντελέζος (παρα)πληροφόρησαν», έγραφαν σε παλαιότερη ανάρτησή τους ο κ. Καρούτζος και η κα Σταθάτου. Τώρα συνυπογράφουν με τον τελευταίο (14/12/2018) κείμενο καταγγέλλοντας τη Διοίκηση, με τίτλο «Αυτοί οδηγούν τον ΕΔΟΕΑΠ στην καταστροφή». Συμμαχώντας με την παράταξη για τον επικεφαλής της οποίας έγραφε ο κ. Καρούτζος: «Δεν συνηθίζω να απαντώ στις αστειότητες που εμπεριέχουν οι ανακοινώσεις Κίνησης Επαγγελματιών Συνδικαλιστών του Δημήτρη Τσαλαπάτη. Επειδή όμως ο εν λόγω συνταξιούχος και επαγγελματίας συνδικαλιστής και γνωστός από τις διαδρομές του σε γραφεία τύπου και δοκιμές γευσιγνωσίας … ελαιολάδου πλέον έχει υπερβεί κάθε όριο και βυσσοδομεί σε βάρος του ΕΔΟΕΑΠ παραπληροφορώντας του συναδέλφους οφείλω να ενημερώσω για τα εξής: Ο εν λόγωεπαγγελματίας συνδικαλιστής είναι εκείνος που είχε υβρίσει δημοσίως τους αναλογιστές που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου από τις σπατάλες που γίνονταν στον Οργανισμό. Άλλωστε η χρηστή διαχείριση ερχόταν σε αντίθεση με τη λογική του κ. Τσαλαπάτη να τα … φάομεν ούλα».

Γίνεται πάντως επίκαιρη μια ανάρτησή τους της Παρασκευής 22 Μαΐου 2015, πάλι παραμονές εκλογών, με τίτλο Παραμυθάδες ή προβοκάτορες στον ΕΔΟΕΑΠ; Που ξεκινούσε: «Το χειρότερο όμως είναι ότι λόγω εκλογών της ΕΣΗΕΑ οι τρεις εκλεγμένοι επιδίδονται σε συστηματικά ψεύδη και διασπείρουν φανταστικές ιστορίες».

Σχόλια