News

Παύλος Μπακογιάννης: Σύμβολο της συμφιλίωσης και της ελευθερίας της έκφρασης

ΕΣΗΕΑ - Παύλος Μπακογιάννης

Στις αρχές Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Συνεδρίων «Γεώργιος Καρατζάς» της ΕΣΗΕΑ η αφιερωματική εκδήλωση για τον Παύλο Μπακογιάννη, για τη συμπλήρωση 30 ετών από τη δολοφονία του.

Για τους «Ενωμένους Δημοσιογράφους», ήταν μια μεγάλη στιγμή, γιατί ο Παύλος Μπακογιάννης, με το έργο και την δράση του από την εποχή της δικτατορίας και με την δολοφονία του στις 26 Σεπτεμβρίου 1989 από την «17Ν», συμβόλισε ένα σύνολο αξιών, της εθνικής συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία της η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος, Μαρία Αντωνιάδου, «όπου πέρασε, άφησε το στίγμα του».

Η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ αναφέρθηκε στη διαδρομή του Παύλου Μπακογιάννη στη δημοσιογραφία και την πολιτική του δράση που υπήρξε μεστή αποτελεσμάτων, καταλήγοντας ότι «για τους Έλληνες δημοσιογράφους θα είναι πάντοτε ένας μάρτυρας που θυσίασε την ίδια του τη ζωή για την πατρίδα και την εθνική συμφιλίωση.

Μαρία Αντωνιάδου, Κυριάκος Μητσοτάκης
Μαρία Αντωνιάδου, Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο διακεκριμένος δημοσιογράφος, κορυφαίος λογοτέχνης και μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος Βασίλης Βασιλικός αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον Παύλο Μπακογιάννη και διάβασε ένα διήγημα, το οποίο εμπνεύστηκε από την εκπομπή του στο ελληνόφωνο πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας της Βαυαρίας.

Η κ. Ελένη Τορόση, συγγραφέας, μίλησε για τη γνωριμία της με τον αξέχαστο Παύλο και στη συνεργασία τους στο Ραδιόφωνο της Βαυαρίας. Περιέγραψε το χαρακτήρα και την προσωπικότητά του και θυμήθηκε χαρακτηριστικές στιγμές που ζήσανε μαζί.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Βλαστάρης είπε για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γνώρισε τον Παύλο Μπακογιάννη και τη συνεργασία τους λίγο αργότερα στο περιοδικό «ΕΝΑ», στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκε, εκδόθηκε και τελικά πέτυχε το περιοδικό αλλά και το πώς σκεφτόταν και ενεργούσε ο Μπακογιάννης μέχρι τη στιγμή που αποχώρησε από τη θέση του εκδότη – διευθυντή.

Γιάννης Βλαστάρης, Κώστας Μπακογιάννης
Γιάννης Βλαστάρης, Κώστας Μπακογιάννης

Τέλος, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μίμης Ανδρουλάκης περιέγραψε γλαφυρά την πρώτη του απρόσμενη συνάντηση με τον αδικοχαμένο Παύλο, η οποία κράτησε έξι ώρες, και ήταν η αρχή μιας στενής σχέσης που κράτησε μέχρι την άνανδρη δολοφονία του.

Στο τέλος της εκδήλωσης, , αντιπροσωπεία των Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος, παρέδωσε τιμητική πλακέτα που παρέλαβε η Αλεξία Μπακογιάννη ενώ η δημοσιογράφος και συγγραφέας Εύα Νικολαϊδου έκανε μια σύντομη παρέμβαση, καθώς ήταν εκείνη που πήρε την τελευταία του συνέντευξη για το περιοδικό «ΓΥΝΑΙΚΑ».

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΕΣΗΕΑ και ειδικά στην πρόεδρό της για τη διοργάνωση αυτής της πολύ όμορφης, πολύ ζεστής, της πολύ συγκινητικής εκδήλωσης. Η ΕΣΗΕΑ τίμησε 30 χρόνια μετά τον θάνατό του τη μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη ως δημοσιογράφου αλλά και ως δημόσιου άνδρα», ανέφερε, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος παραβρέθηκε στην τιμητική εκδήλωση της ΕΣΗΕΑ.

«Θα πω μόνο σήμερα ότι μας λείπει ο Παύλος Μπακογιάννης ως δημοσιογράφος, ως ένας άνθρωπος ο οποίος έβλεπε ότι ο ρόλος της δημοσιογραφίας είναι να ελέγχει την εξουσία, μακριά από συμφέροντα και μακριά από εξαρτήσεις. Η ελεύθερη δημοσιογραφία είναι πυλώνας της Δημοκρατίας. Η ελεύθερη δημοσιογραφία είναι αυτή που προστατεύει την εξουσία από υπερβάσεις. Αυτήν πρέσβευε πάντα ο Παύλος Μπακογιάννης. Γι’ αυτήν αγωνίστηκε και γι’ αυτό και η παρακαταθήκη του ως δημοσιογράφου είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η κ. Αντωνιάδου έδωσε εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ μια ταυτότητα-μέλους στον Παύλο Μπακογιάννη, την οποία παρέλαβε η κόρη του Αλεξία.

Κώστας Μπακογιάννης, Αλεξία Μπακογιάννη, Ντόρα Μπακογιάννη, Λευτέρης Κρέτσος, Μαρέβα Μητσοτάκη, Κυριάκος Μητσοτάκης
Κώστας Μπακογιάννης, Αλεξία Μπακογιάννη, Ντόρα Μπακογιάννη, Λευτέρης Κρέτσος, Μαρέβα Μητσοτάκη, Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κώστας Μπακογιάννης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκάρα, οι βουλευτές της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, Σοφία Βούλτεψη, και Άννα Καραμανλή, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), Παύλος Χρηστίδης, και ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Δολοφονίες δημοσιογράφων στην Ελλάδα

Ο Παύλος Μπακογιάννης, δεν ήταν ο μόνος δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε στην Ελλάδα. Ο κατάλογος των θυμάτων της μαχόμενης δημοσιογραφίας είναι μακρύς.

Στις 19 Μαρτίου του 1983, δολοφονήθηκε Τζώρτζης Αθανασιάδης, εκδότης της «Βραδυνής». Την ευθύνη, ανέλαβε η οργάνωση «Αντιστρατιωτική Πάλη», που αργότερα αρνήθηκε την συμμετοχή της. Οι ένοχοι δεν βρέθηκαν ποτέ.

Δυο χρόνια μετά, δολοφονείται από την «17Ν»,  ο Νίκος Μομφερράτος, εκδότης της «Απογευματινής».  Στις 19 Ιουλίου του 2010 ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας, Την ευθύνη ανέλαβε η «Σέχτα Επαναστατών».

Η πρώτη δολοφονία δημοσιογράφου που καταγράφεται στη σύγχρονη ελληνική ιστορία είναι του φιλέλληνα ανταποκριτή των Times του Λονδίνου Τσαρλς Ογκλ, το 1878 στο Πήλιο, πιθανότατα από Τούρκους στρατιώτες.

Στις 21 Φεβρουαρίου 1922 πέφτει νεκρός από σφαίρες φιλομοναρχικών, ο μαχόμενος βενιζελικός Ανδρέας Καβαφάκης, εκδότης του «Ελεύθερου Τύπου».

Στις 16 Μαΐου του 1948, βρίσκεται δολοφονημένος στο Θερμαϊκό, κοντά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο ανταποκριτής της εφημερίδας New York Herald Tribune Τζορτζ Πολκ.

Τον Αύγουστο του του 1948, δολοφονείται ο δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», Κώστας Βιδάλης, από παρακρατικούς της Θεσσαλίας, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής έρευνας για τη δράση αυτών των ομάδων.

Φωτο: STUDIO PANOULIS

πηγές: morfotikoesiea.gr – ysterografa.gr – kathimerini.gr

Σχόλια